• Nederlands

Premies autoverzekering stijgen gestaag

  • Private clients

De premies van autoverzekeringen dit jaar flink gestegen. De Consumentenbond onderzocht de prijzen en zag dat er grote verschillen zitten tussen verzekeraars..
Autoverzekeraars verhoogden hun prijzen voor nieuwe polissen gemiddeld met 16 procent, aldus de Consumentenbond. Vooral de prijs van de WA-dekking steeg. De uitschieters komen veelal van de kleinere maatschappijen. Bij de grote maatschappijen stegen de prijzen minder. In 2016 gingen nieuwe WA-verzekeringen al gemiddeld met 31 procent omhoog, de beperkte cascoverzekeringen met 22 procent en allriskverzekeringen met 14 procent. 

Dat de prijzen zo snel stijgen, heeft verschillende oorzaken. Ten eerste hebben veel verzekeraars onder de druk van concurrentie jarenlang onder de kostprijs gewerkt. Ze kregen minder binnen aan premies dan ze aan schadevergoedingen uitbetaalden. Een onhoudbare situatie en De Nederlandsche Bank (DNB) riep verzekeraars dan ook op om hun premies te verhogen.

Meer letselschade, duurdere reparaties

De tweede oorzaak van de premiestijgingen houdt verband met gestegen prijzen van reparaties. In moderne auto’s wordt namelijk steeds meer technologie verwerkt, zoals parkeersensoren en camera’s. Reparaties worden daardoor ingewikkelder en materialen duurder. Ten derde stijgen de premies van de autoverzekeringen vanwege de toename van letselschades. Letselschade wordt minder vaak vergoed door bijvoorbeeld de zorgverzekering. Ook is het gemakkelijker geworden om letselschade te claimen, al dan niet met de hulp van een advocaat. Daardoor is bij autoverzekeraars zowel het aantal letselschadeclaims gestegen als de hoogte van de schadebedragen.

Tijd voor een check-up?

De premiestijgingen zijn tot op zekere hoogte onvermijdelijk, want hogere kosten voor de autoverzekeraars leiden tot hogere premies voor de consumenten. Dat wil niet zeggen dat u niets kunt doen. Wij houden graag uw autoverzekering opnieuw tegen het licht. Dan gaan we eerst na of u de juiste verzekeringsvorm heeft. Want als uw auto ouder wordt, kunt u misschien beter kiezen voor een beperkt casco- of een WA-verzekering. Vervolgens zoeken we uit bij welke aanbieder u het best en het voordeligst verzekerd bent. Wilt u naar aanleiding van ons advies overstappen? Dan maken wij dat voor u in orde.